În 2009, piaţa neagră era de 35% din PIB, iar agricultura, turismul şi construcţiile rămân în continuare domeniile cele mai afectate
Economia neagră a scăzut până la 25-27% din PIB, faţă de 35%, cât era la sfârşitul anului 2009, a declarat George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Maior a spus în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată, ieri, de Pro TV, că, potrivit unei evaluări a Serviciului, agricultura - cu aproximativ 60%, construcţiile, turismul şi produsele puternic accizate reprezintă domeniile cele mai afectate de piaţa neagră. "Întotdeauna, o criză economică, mai ales de o asemenea intensitate, atrage după sine o serie de riscuri, vulnerabilităţi, în ceea ce priveşte economia şi cu răsfrângere asupra contextului individual, social. Economia neagră proliferează într-o situaţie de criză, mai mult decât în alte situaţii, şi evaziunea fiscală, şi aspecte legate de contrabandă, de crimă organizată sau chiar de corupţie la nivel central sau local", a spus el.
George Maior a precizat că SRI are o direcţie de securitate economică ce realizează şi analize integrate, fie singular, fie în cooperare cu alte instituţii pe aceste chestiuni. "De exemplu, analiza produsă în CSAT şi prezentată CSAT care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alăturat şi Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, a fost produsă de SRI, prezentată în CSAT şi mă bucur că, după aprobarea sa şi după crearea acestor structuri integrate, s-au obţinut anumite rezultate pe aceste domenii", a adăugat el.
Întrebat care este procentul economiei negre, Maior a răspuns că, într-o evaluare a Serviciului, ca medie, în 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat în PIB de 80 de miliarde lei. "S-a diminuat acest procent către 25-27%, conform evaluărilor Serviciului şi datorită acestor acţiuni, şi