Intrarea în incapacitate de plată este un scenariu care devine din ce în ce mai real pentru americani. Pragul stabilit de Congres pentru datoria publică (14.300 de miliarde de dolari) va fi atins astăzi, scrie „Financial Times“.
Din cauza tensiunilor politice din Congres, limita datoriei publice nu a fost majorată, deşi mai mulţi oficiali americani au subliniat necesitatea acestei măsuri.
Dacă pragul nu va fi majorat, americanii riscă să intre în incapacitate de plată.Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, a atras atenţia asupra pericolului. Dacă SUA ar opri, amâna sau diminua plăţile către dezvoltatorii care au contracte cu autorităţile, angajaţii din sectorul public şi deţinătorii de obligaţiuni americane, economia ar putea reintra în recesiune, arată acesta. Chiar dacă intrarea în incapacitate de plată ar fi de scurtă durată, ea ar cauza avarii „irevocabile“. Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale (banca centrală a SUA), şi Jack Lew, şeful comisiei pentru buget de la Casa Albă, au avertizat deja Washingtonul asupra problemelor privind datoria publică.
Membrii congresului rămân însă în tabere opuse. Pe de-o parte, democraţii susţin ridicarea pragului datoriei publice. De cealaltă parte, republicanii spun că acest lucru nu va duce decât la supraîndatorarea SUA şi insistă asupra faptului că majorarea limitei nu este urgentă. Pentru a-şi susţine poziţia, ei se folosesc în primul rând de declaraţiile lui Geithner, care a spus săptămâna trecută că măsura poate fi amânată până la 2 august datorită „unor măsuri speciale de administrare a lichidităţilor“.
Cu toate acestea, investitorii continuă să finanţeze cu încredere SUA. Randamentele cerute de aceştia pentru a cumpăra obligaţiuni suverane americane cu scadenţa la zece ani au ajuns, săptămâna trecută, aproape de cel mai scăzut nivel înregistrat în 2011.