Anul trecut, politia din Geneva a aplicat amenzi cersetorilor de peste 500.000 de franci. Insa, potrivit legii, procedura aplicarii acestora se dovedeste a fi lunga, costisitoare si ineficienta.
Sanctiunile ajung adesea in tara de origine a cersetorului, iar recomandatele se intorc nerezolvate la expeditor.
O echipa a postului de televiziune TSR a urmarit drumul unei amenzi, din Elvetia pana in Romania, si a ajuns la concluzia ca elvetienii cheltuiesc prea multi bani pentru a trimite cersetorilor romani amenzile, care oricum ajung inapoi, neplatite.
La Geneva, un cersetor poate castiga intre 5 si 15 franci pe zi. Amenda maxima este de 100 de franci, la care se adauga 30 de franci pentru cheltuielile administrative.
In 2009, politia genoveza a distribuit peste 10.000 de amenzi. In 2010, suma ce ar trebui incasata de statul elvetian, in urma amenzilor aplicate, se ridica la 500.000 de franci.
Amenzile sunt trimise la domiciliul cersetorului, de exemplu in Romania. O amenda trimisa prin posta costa mult: 7,30 franci pentru fiecare recomandata. Incepand din ianuarie 2011, deja 9.000 de franci s-au cheltuit de autoritatile din Geneva numai pentru timbre.
Aceste amenzi ajung la familiile cersetorilor care au venit in Elvetia si, de cele mai multe ori, acestea nu au mijloacele materiale pentru a le achita. Prin urmare, sunt colectate casa cu casa si sunt returnate expeditorului din Elvetia.
Odata ajunse inapoi la Geneva, aceste scrisori parvin avocatului de la Mesemrom, o asociatie de aparare a drepturilor rromilor, care se opune sistematic demersurilor legale de sanctionare a lor.
Drept urmare, rezulta procese si alte luni de asteptare. Avand in vedere ca, dupa trei ani, infractiunea se prescrie, amenzile ajung, in final, sa fie anulate.
Anul trecut, politia di