Conform unei analize comparative realizată de www.imobiliare.ro privind evoluţia preţurilor la principalele categorii de proprietăţi rezidenţiale în primul trimestru, apartamentele sunt singurele care par să fi depăşit criza. După trei ani de scăderi succesive, evoluţia preţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari, intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în T1. Însă, casele şi vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au ieşit încă din recesiune şi înregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ. Pe segmentul apartamentelor vechi, în primul trimestru al anului, s-au înregistrat creşteri de preţ în aproape toate oraşele mari din ţară,. Variaţiile au fost cuprinse între -1,6% în Cluj-Napoca, acesta fiind de altfel singurul caz în care indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere şi +2,7%; cea mai mare creştere a fost înregistrată la Constanţa.
Şi apartamentele noi au avut o evoluţie în creştere, singurele excepţii fiind întâlnite la Iaşi şi la Braşov, unde au fost înregistrate scăderi de 10,7%, respectiv de 0,7%. În Capitală, însă, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 până în aprilie. Creşteri au avut loc şi la Constanţa (+1,3%), Timişoara (+1,2%) pentru ca recordul pe acest segment să fie deţinut de Cluj-Napoca (+5,3%).
Spre deosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite înainte de 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară a fost preponderent negativă, cu excepţia proprietăţilor din Cluj-Napoca care au înregistrat o creştere de 1%. La Timişoara s-a înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de peste 14%. Scăderi importante au avut loc în Capitală (-8,4%), dar şi la Constanţa (-6,8%). La Braşov, preţul solicitat pentru casele construite înainte de 1.990 a scăzut cu 0,8% în intervalul analizat. Principalul atu al cas