Ministrul francez de Externe, Alain Juppé a estimat că arestarea lui Dominique Strauss-Kahn este "un eveniment cu bătaie lungă, de mare anvergură, mai ales pentru imaginea internaţională a Franţei, dar şi pentru familia suspectului şi pentru Partidul Socialist. Justiţia americană trebuie să stabilească însă faptele şi să scoată adevărul la iveală", a mai insistat şeful diplomaţiei franceze, subliniind astfel şi principiul prezumţiei de nevinovăţie de care trebuie să beneficieze suspecţii.
Patronul partidului de guvernământ conservator, UMP, Jean-François Copé, le-a cerut de partea sa deputaţilor din majoritate să fie "foarte măsuraţi în comentarii şi la nevoie chiar să tacă".
Cu toate acestea, ministrul francez al Ecologiei a deplâns faptul că "pe lângă presupusa victimă a lui Dominique Strauss-Kahn, camerista de la hotel, mai există o victimă care este clară şi anume Franţa".
Palatul Elysée a dat şi el consemn "să se aplice la maximum principiul de precauţie şi să se reacţioneze cu sobrietate", un consemn respectat cu excepţia unuia dintre deputaţii majorităţii, care nu s-a abţinut să-l pună deja pe DSK la zid, lucru deloc apreciat de preşedinte.
În tabăra Opoziţiei, cea a socialiştilor deci, partidul lui DSK, ambianţa e evident mai dramatică. Unul dintre deputaţi a recunoscut că i-au dat lacrimile când a văzut imaginile cu DSK încătuşat ieşind din comisariatul new-yorkez. Numărul doi al partidului a precizat însă că "în ciuda afacerii DSK, Partidul Socialist îşi menţine calendarul actual pentru procedura de desemnare a candidatului său la viitoarele alegeri prezidenţiale", alegeri la care se presupunea că urma să participe şi Dominique Strauss-Kahn, el fiind dat favoritul sondajelor de opinie în faţa actualului şef al statului, Nicolas Sarkozy.
Între timp, o scriitoare şi ziaristă franceză, în vârstă de 31 de ani afirmă că va dep