Românii apelează la statutul de lucrător independent sau la cel de persoană fizică autorizată pentru a lucra în statele UE care menţin restricţiile pe piaţa muncii. Speranţa românilor se lega de sfârşitul acestui an, când unele state ar fi putut renunţa la restricţii, dar criza şi imigranţii au agravat situaţia.
Pentru încă doi ani, accesul românilor şi al bulgarilor la multe joburi din UE ar putea fi la fel de greu. Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franţa, Austria, Luxemburg şi Malta sunt ţările care trebuie să anunţe până la sfârşitul acestui an dacă mai meţin restricţiile pentru România şi Bulgaria încă doi ani.
Olanda a dat deja semnale puternice că le va menţine, iar germanii şi austriecii nu sunt încă împăcaţi nici cu ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii statelor care au aderat la UE în 2004.
Comisia Europeană a intervenit în urmă cu două săptămâni, când Olanda a anunţat că ar putea restricţiona venirea „imigranţilor din est" la lucru şi a avertizat că va supraveghea atent prevederile pe care autorităţile olandeze se pregătesc să le voteze.
Citiţi şi:
Imigranţii, vinovaţii de serviciu ai Greciei
Italia va prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru români
Germanii se tem de asaltul esticilor
Un alt avertisment al Comisiei arată că, sub nicio formă, după 2014, restricţiile pentru România şi Bulgaria nu se mai pot menţine. Dreptul la muncă al românilor în statele membre ale Uniunii poate fi restricţionat pe o perioadă de tranziţie de maximum şapte ani de la data aderării.
De la independent la PFA
„Nu s-a schimbat nimic pentru români de acum opt ani de când am venit eu. Pentru permisul de muncă e nevoie de aceeaşi birocraţie. Sunt câteva alternative: permisul pentru meseriile căutate de ei şi care se obţine în cinci zile, statutul de independ