Instituţii de învăţământ din toată ţara au participat la Campania Globală pentru Educaţie, un proiect al organizaţiei „Salvaţi Copiii“, acţiune care susţine accesul fetelor şi al femeilor la educaţie. În cadrul acţiunii „Marea Povestire“, femei de succes au mers în şcoli şi au povestit copiilor propriile experienţe de viaţă.
Până pe 15 iunie, „Salvaţi Copiii" România derulează campania „E un drept. Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei, acum!", în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie. În total, 1.000 de grădiniţe, şcoli, licee şi colegii din România au organizat lecţia „Marea Povestire". În Bucureşti s-au înscris 120 de instituţii şcolare. Scopul acţiunii e de a încuraja tinerele fete aflate încă pe băncile şcolii să nu renunţe la educaţie.
Totuşi, în România, a le trimite şi apoi a le ţine pe fete în şcoală nu pare să fie o problemă atât de mare ca în alte ţări (o extremă fiind Afganistan). Sau, cel puţin, nu mai mare decât în ce-i priveşte pe băieţi. Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că procentul fetelor care abandonează şcoala e aproximativ egal cu cel al băieţilor, atât la sate cât şi în oraşe. Iar la final, mai multe fete decât băieţi absolvă studii superioare.
Consecinţe mai grave pentru fete
Răspunsul celor de la „Salvaţi Copiii" indică o altă pistă. „Consecinţele şcolarizării deficitare a fetelor sunt mult mai drastice decât cele ale unei şcolarizări la fel de deficitare în cazul băieţilor. Fetele cu educaţie precară sunt de 40 de ori mai expuse riscului de traficare pentru muncă sau activităţi sexuale în scop comercial decât băieţii", explică Roxana Paraschiv, coordonatorul programului.
O statistică din 2010 a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) arată că cifra femeilor care au absovit doar gimnaziul şi care cad victime exploatării sex