Comisarul Garzii de Mediu Silvian Ionescu avertizeaza ca, in Romania, colectarea selectiva a deseurilor se afla la un grad de doar 1%, in conditiile in care media europeana este de 24% si creste an de an.
Acesta sustine ca solutia ar fi amenzi usturatoare pentru cei care nu colecteaza selectiv deseurile, dar si desfiintarea ghenelor si inlocuirea lor cu recipiente pentru colectare selectiva. Seful Garzii de Mediu da exemplul Ungariei, care a reusit sa rezolve problema colectarii deseurilor in acest fel. Costurile insa s-au ridicat la 30.000 de euro pe bloc.
Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, se declara de acord cu ideea, sustinand ca bucurestenii trebuie pregatiti pentru aceasta schimbare, in primul rand prin educatie si constructia infrastructurii specifice.
"Sigur ca da, ar trebui sa se aplice. Cum se aplica si in marile orase europene, ar trebui sa se poata si la noi. Sigur, trebuie vorbit si trebuie pregatita populatia, trebuie umblat la educatie", a declarat Victor Iovici, viceprimarul Capitalei, pentru Ziare.com.
Edilul adauga ca este convins ca se vor gasi bani pentru implementarea unei astfel de solutii, principala sursa de finantare fiind fondurile europene.
La randul sau, Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace, crede ca este o idee buna colectarea selectiva a deseurilor, in niciun caz un moft.
"Avand in vedere ca suntem codasi in UE la acest capitol, nu putem spune ca tema colectarii selective este un moft. Este firesc ca autoritatile de mediu sa caute solutii pentru colectare, cu-atat mai mult cu cat ne-am asumat obiective in aceasta privinta la nivel european.
O componenta foarte importanta, indiferent de solutia adoptata, va fi aceea a educarii populatiei pentru trecerea la colectare selectiva. Asa cum unii dintre cei care locuiesc la bloc triaza deja ma