Proprietarii de apartamente au construit şarpante după cum i-a tăiat capul, numai să scape de infiltraţiile apei de ploaie. În multe dintre podurile blocurilor, locatarii cresc găini, iepuri, porumbei sau îşi depozitează butoaiele cu murături, mobila care nu le mai foloseşte şi chiar fiare vechi.
Marea problemă a proprietarilor de apartamente de la ultimul etaj sunt terasele blocurilor, ajunse într-o stare precară. Practic, ori de câte ori plouă afară, oamenii se trezesc cu apa în case. Pentru a scăpa de acest inconvenient, locatarii au început să contruiască acoperişuri imobilelor. Numai că fiecare a făcut totul după cum l-a tăiat capul şi în funcţie de banii de care a dispus.
Astfel, multe dintre şarpante s-au transformat în adevărate capcane, fiindcă îşi iau zboară la prima vijelie. Fără să mai punem la socoteală că sunt inestetice. „În vara trecută, m-a prins furtuna în zona «Piaţa 1 Mai». M-am îngrozit când am văzut cum a luat vântul acoperişul unui bloc. A picat în mijlocul străzii. Bine că nu s-a nimerit chiar atunci să treacă vreo maşină, că se întâmpla o nenorocire”, spune Liliana Radu, o târgovişteancă de 37 de ani.
Amenzile pot ajunge chiar şi la 100.000 de lei
Situaţia pare scăpată de sub control. În orice cartier al Târgoviştei ai ajunge, este imposibil să nu-ţi sară în ochi mozaicul de acoperişuri, transformate în spaţii de depozitare pentru orice, de la varză murată la mobilă netrebuincioasă sau fiare vechi. Sunt cazuri în care, inventivi, târgoviştenii cresc în podurile blocurilor găini, iepuri şi porumbei.
În cele mai multe cazuri, se apelează la meseriaşi neautorizaţi, fără întocmirea unor documentaţii tehnice, iar lucrările nu sunt duse la bun sfârşit, în sensul că nu se realizează şi jgheaburi, care ar împiedica formarea ţurţurilor în timpul iernii, alt pericol care vine de la acoperiş.
Primarul Gabriel Bor