Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, la 18 mai, Muzeul Ţăranului vi se va dezvălui prin poveştile şi amintirile voluntarilor săi. Zeci de voluntari se implică în proiecte de educaţie muzeală şi ajută la montarea şi promovarea expoziţiilor, participă la târguri luând interviuri meşterilor sau aplicând chestionare publicului, fac cercetări pe teren împreună cu specialiştii muzeului, strângând materiale şi mărturii.
Valentina, Iris, Oana, Genţiana, Andreea, Crina, Cristian au vizitat muzeul de mai multe ori şi poate că-l ştiu ca-n palmă, iar miercuri îl vor arăta şi celor care-i vor trece pragul. Sunt obiecte în muzeu care nu pot fi uitate. Fiecare vizitator în parte descoperă un lucru care să-i provoace amintiri, ceva care ne trimite în timp, în copilărie, la bunicii de la ţară şi ne stârneşte pofta de a povesti.
Lucrurile de care ţăranul se înconjoară s-au născut din mâinile lui, sunt obiecte comandate de nevoi, niciodată inutile, impersonale sau pur decorative. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu le veţi găsi expuse individual, ci în dialog.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional, patronat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-romanesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicaţiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, la 18 mai, Muzeul Ţăranului vi se va dezvălui prin poveştile şi amintirile voluntarilor săi. Zeci de voluntari se implică în