Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din Tratatul privind reducerea armelor strategice (START-2), în cazul în care elementele sistemului de apărare antirachetă al SUA vor continua să fie instalate, a declarat luni ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.
“Aşa cum am avertizat în repetate rânduri, dezvoltarea cantitativă şi calitativă a sistemului de apărare antirachetă al SUA va pune în pericol la un moment dat potenţialul nuclear strategic al Federaţiei Ruse. Am putea considera aceasta ca fiind circumstanţa excepţională menţionată în articolul 14 din tratat, care sugerează posibilitatea retragerii Rusiei din acest acord” – a explicat Riabkov.
Rusia este dezamăgită de refuzul Washingtonului de a oferi garanţii legale privind faptul că scutul implementat în Europa nu este îndreptat împotriva sa – a mai subliniat diplomatul rus.
“Americanii insistă asupra necesităţii începerii cooperării practice fără condiţii prealabile. În esenţă, ei repetă vechiul slogan potrivit căruia cooperarea tehnico-militară strânsă în domeniul apărării antirachetă ar trebui să servească de la sine drept garanţie de securitate pentru forţele nucleare ruse şi că nicio altă încadrare din punct de vedere juridic al acestor garanţii nu este necesară” – citează RIA Novosti declaraţia ministrului adjunct de externe.
Ministrul rus al Apărării anunţase anterior că experţii săi elaborează în prezent un plan de acţiuni de răspuns în cazul instalării elementelor sistemului american antibalistic în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov recunoscuse vineri, la Astana (capitala Kazahstanului), că negocierile cu SUA privind desfăşurarea scutului lor antirachetă în Europa “decurg anevoios”.
Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat la 3 mai că România a ajuns la un acord cu SUA privind desfăşurarea pe te