Mii de angajaţi din companiile de stat cu pierderi vor fi concediaţi în vara acestui an. Mai mult, contractele acestor companii vor fi renegociate pentru reducerea costurilor de funcţionare, potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI.
În perioada iunie-septembrie, peste 7.000 de posturi din companiile de stat vor fi desfiinţate. Cele mai multe concedieri vor avea loc la căile ferate, unde se estimează aproape 6.000 de concedieri. Alte companii vizate pentru restructurarea de personal sunt: Poşta Română, Termoelectrica, Complexul Energetic Turceni. De asemenea, la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale vor fi desfiinţate, până la jumătatea lunii iulie, circa 600 de posturi.
Lista defalcată a companiilor care vor fi obligate să reducă numărul de posturi şi termenul maxim până la care trebuie efectuată această operaţiune a fost inclusă în memorandumul tehnic al scrisorii de intenţie, potrivit Mediafax. Posturile vor fi desfiinţate până la sfârşitul lunilor iunie-septembrie, mizându-se în acelaşi timp şi pe „plecări voluntare" din companiile de stat, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Restructurarea companiilor de stat cu mari datorii şi pierderi constante în activitate a fost cerută imperativ de reprezentanţii FMI având în vedere că 150 de astfel de companii au datorii care însumează nu mai puţin de 25 miliarde de lei la bugetul de stat. Prin acordul cu FMI sunt monitorizate, printre altele, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, Compania Electrocentrale Bucureşti.
Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a atenţionat, de asemenea, că pentru susţinerea creşterii economice, companiile de stat din energie şi transporturi au nevoie de investiţii