Deşi capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar creşte cu până la 50%, la 25,4 miliarde euro, odată cu listarea unor pachete minoritare ale companiilor de stat energetice, dar şi prin epuizarea deţinerii statului la "Fondul Proprietatea", totuşi, problema fundamentată de dimensiune a BVB nu ar fi rezolvată, susţin analiştii BCR, într-un raport prezentat investitorilor instituţionali la începutul acestei luni. Raportul ia în calcul, printre altele, listarea a 36% din "Hidroelectrica" şi a 43% din "Nuclearelectrica" până la începutul anului 2013, şi distribuirea participaţiei statului la FP către foştii proprietari până în trimestrul al doilea din 2013.
"Potrivit unui calcul orientativ, capitalizarea Bursei ar creşte cu până la 50%, iar capitalizarea free-float-ului BVB s-ar dubla, în cel mai bun caz, dar, raportat la dimensiunea pe care BVB ar putea să o atingă, impactul nu ar fi spectaculos", au susţinut, ieri, analiştii BCR, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând: "Prin aceste listări, problema fundamentală de dimensiune a BVB raportată la dimensiunea economiei româneşti nu ar fi rezolvată. Asta înseamnă că numai listarea unor companii importante poate să făcă Bursa de la Bucureşti o piaţă importantă care să le ajungă din urmă pe cele din Cehia şi Ungaria".
Potrivit analiştilor citaţi, BVB are o lichiditate de referinţă de zece milioane de euro/zi, adică mai puţin de jumătate din valoarea tranzacţiilor aferente unui singur emitent important din state precum Cehia, Ungaria sau Polonia.
Mai mult decât atât, opinează analiştii BCR, un investitor instituţional străin nu poate să îşi diversifice expunerea pe mai multe sectoare la Bursa de Valori Bucureşri, dat fiind că peste 90% din free-float-ul de la BVB este asigurat de companiile din sectorul energetic şi bancar (incluzând, aici, atât companiile listate din sectoarele respective, cât