Arestarea şefului Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoane pune o pată pe reputaţia instituţiei care a jucat un rol important în lupta contra crizei economice şi zdrobeşte speranţele acestuia de a candida la preşedinţia Franţei în 2012, pe care conform sondajelor ar fi şi câştigat-o, scrie presa străină. Un avocat al lui Strauss-Kahn a declarat că acesta va pleda nevinovat.
Stauss-Kahn, care a vizitat Bucureştiul în luna martie a anului trecut, se pregătea pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, deşi nu şi-a anunţat încă oficial candidatura. Şeful FMI se află pe primul loc în sondajele de opinie cu privire la câştigarea alegerilor din Franţa de anul viitor pentru funcţia de preşedinte, potrivit Reuters. Sondajele au indicat că Strauss-Kahn l-ar învinge pe actualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy în cursa pentru cea mai importantă funcţie din Franţa. Arestarea spulberă însă şansele acestuia de a mai candida.
"Acest caz şi acuzaţiile marchează sfârşitul campaniei lui Strauss-Kahn pentru preşedinţie şi va determina, probabil, FMI să-i ceară acestuia demisia", a declarat liderul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional Marine Le Pen, care ocupă al doilea loc în lupta pentru preşedinţia Franţei, potrivit celor mai recente sondaje.
După arestarea lui Strauss-Kahn, şefia de zi cu zi a instituţiei va cădea în sarcina directorului general adjunct John Lipsky, potrivit procedurilor FMI. Evenimentul ar putea cauza unele întârzieri în planurile UE şi FMI de a ajuta Grecia, a afirmat un înalt oficial elen.
Lipsky, fost director al băncii JP Morgan Chase, a anunţat însă recent că va demisiona în august. El trebuia să rămână în cadrul FMI până în noiembrie, pentru a-l consilia pe Strauss-Kahn la o întâlnire a liderilor G20.
Actuali şi foşti membri în