Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Petrom, E.ON, Gaz de France, Enel şi CEZ sunt marii câştigători ai curăţeniei pe care statul o va începe printre companiile şi regiile sale, element central în noul acord preventiv de 5,4 miliarde de euro semnat de ţara noastră şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.
Guvernul a promis FMI ca din 2012 ţara noastră să exporte gaze naturale, potrivit memorandumului de înţelegere convenit cu CE şi citat de Mediafax. Executivul va trebui "să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012", se arată în memorandum.
În momentul actual, pe conducta Arad-Szeged doar se pot importa gaze, însă surse din Transgaz precizau recent pentru Jurnalul Naţional că tehnic se poate exporta foarte uşor, însă se aşteaptă reglementarea cadrului legal. Actualmente, conducta are o capacitate anuală de 1,75 miliarde de metri cubi, dar în final se va ajunge la 4,4 miliarde de metri cubi. Dacă s-ar exporta cei 1,75 miliarde de metri cubi, diferenţa de la preţul de producţie recunoscut de ANRE, de 165 de dolari pe mia de metri cubi, până la dublul valorii înseamnă că producătorii autohtoni vor avea în plus în conturi 2,88 miliarde de dolari anual. Preţul producţiei din ţara noastră este mult mai mic decât gazul din Occident, care e extras din Marea Nordului sau importat de la ruşi.
Atât Petrom, cât şi Romgaz şi-au exprimat deseori dorinţa de a exporta producţia internă de gaze. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a propus acum o lună interzicerea exporturilor până la diversificarea surselor de gaze ale ţării noastre, respectiv construcţia gazoductului Nabucco. E.ON şi Gaz de France vor beneficia şi ele de pe urma acordului, FMI dând autorităţilor indicaţii pentr