Cândva au fost catedrale gotice, biserici dominicane, fabrici de mănuşi, teatre sau mori de măcinat. Preluate de oameni cu idei, au fost transformate în librării apreciate de iubitorii de cărţi, scrie revista www.salon.com. Nu este un clasament al celor mai inedite librării din lume, ci o prezentare a unor spaţii de cultură, recomandate de cititorii publicaţiei.
1. O asemenea librărie este Daunt Books, poate unul dintre cele mai frumoase magazine de orice fel din Londra. Dincolo de frumuseţea locului, librăria iese în evidenţă prin modul în care sunt aranjate cărţile, pe rafturi lungi de stejar, nu după autor, ci după ţară. Este genul de loc liniştit în care poţi petrece o după-amiază întreagă, răsfoind cărţile preferate.
2. Clădirea în care se află librăria John King din Detroit nu a fost un reper cultural în viaţa oraşului din secolul trecut. Fosta fabrică de mănuşi din anii '40 se laudă astăzi cu una dintre cele mai mari şi ciudate colecţii de cărţi din America de Nord. Practic, este un labirint de cinci etaje plin cu cărţi vechi şi rare, care se întinde de la podea până în tavan. De ce să vii aici? Pentru că poţi găsi cărţi dispărute de mult timp de pe piaţă. Sau pentru plăcerea de a te pierde la propriu în acest depozit ticsit de cărţi.
3. O altă librărie care merită vizitată este Selexyz Dominicanen din Maastricht, Olanda, fostă reşedinţă a călugărilor dominicani, în secolul al XVIII-lea. După restaurarea din 2006, interiorul bisericii a fost reamenajat într-un mod foarte ingenios. Arhitecţii au construit trei etaje despărţite prin pasarele, pline de rafturi. Vizitatorii care vor să încerce senzaţii tari pot să urce până la ultimul etaj şi să privească în jos. Vor ameţi la propriu. După aceea pot să comande un pahar cu vin.
4. El Ateneo Grand Splendid este cea mai mare librărie din America de Sud, amenajată în cl