România şi-a păstrat, şi în luna aprilie, primul loc în UE la ritmul de creştere a indicelui preţurilor de consum, la distanţă semnificativă de următoarea clasată, Estonia. România a înregistrat, pentru a zecea lună consecutiv, cea mai mare inflaţie anuală în rândul statelor membre - de 8,4% - potrivit Eurostat.
Din iulie 2010, România a înregistrat, lună de lună, cea mai mare inflaţie anuală din UE. În aprilie, aceasta a atins cea mai mare valoare, de 8,4%.
Cifrele pentru România sunt de aproape trei ori mai mari decât media Uniunii, de 3,2%, în creştere uşoară faţă de lună anterioară. Următoarea ţară s-a clasat la distanţă considerabilă, astfel că Estonia a avut o rată anuală a inflaţiei, în aprilie, de 5,4%.
În zona euro, indicele anual al preţurilor de consum a crescut la 2,8% de la 2,7% în luna precedentă. Pe locul trei s-au plasat Lituania şi Ungaria (ambele cu 4,4%).
Cea mai lentă creştere a preţurilor s-a înregistrat în Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) şi Suedia (1,8%). Inflaţia anuală s-a accelerat în 16 state membre, a rămas stabilă în două ţări şi s-a redus în opt.
Marea Britanie nu a raportat date pentru aprilie. În cele mai mari trei economii din zona euro inflaţia a fost peste nivelul UE, respectiv 2,7% în Germania, 2,2% în Franţa şi 2,9% în Italia.
Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008.
BNR a majorat din nou prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%, iar pe cea de anul viitor, la 3,6%. Principalele presiuni inflaţioniste vin din partea preţurilor alimentelor, ale combustibililor, dar şi a preţurilor reglementate.
Exporturile plasează România pe locul şase în UE
România a înregistrat, în primele două luni ale acestui an, al şaselea avans al