Banii adunaţi de la toţi bucureştenii s-ar împărţi, în funcţie de nevoi, la sectoare şi astfel, de exemplu, Ferentariul s-ar salubriza cu banii contribuabililor din luxosul Dorobanţi.
Magazine de lux, artere largi şi luminoase, cafenele cu Maybach-uri la intrare. Dacă treci prin Dorobanţi poţi spune cu uşurinţă că trăieşti într-un oraş cât de cât civilizat, demn de statutul unei capitale Europene. Câţiva kilometri mai la sud, imaginea se schimbă radical frapând prin clădiri sordite, mizerie şi sărăcie. Explicaţii pentru această anomalie sunt multe, dar toate au un numitor comun: banul.La ora actuală, fiecare sector al Bucureştiului dispune de propriul buget, care poate fi mic, în cazul în care contribuabii din zona respectivă sunt nevoiaşi, sau poate fi mare, în zonele unde afacerile prosperă. De aici s-a creat situaţia nefericită prin care zonele sărace cu foarte multe probleme să devină şi mai mizerabile, din cauza lipsei banilor, iar cartierele de lux să înflorească şi mai mult.
Finanţare „după nevoi"
Rezolvarea acestei anomalii ar putea fi bugetul unitar, propus în proiectul „Legea Capitalei". Conform acestuia, Bucureştiul urmează să aibă un buget unitar şi nu şapte, aşa cum este în momentul de faţă. Astfel, banii strânşi de la populaţia întregului oraş se vor duce cu precădere în zonele unde există cele mai mari probleme. Cu alte cuvinte, contribuabilii din Dorobanţi, una din arterele de lux ale Bucureştiului vor putea finanţa, spre exemplu, proiectele de infrastructură din sectorul 5, faimos prin cartierele sale rău famate, gen Ferentari.
Oricum, şi până acum, nu puţine au fost cazurile în care Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a trebuit să finanţeze Primăria sectorului 5, pentru rezolvarea unor probleme punctuale, precum deszăpezirea.
Sectorul 5, curăţat doar cu ADP-ul
Dacă proiectul de lege al Capitalei va trece, di