În prezent, ţara noastră poate doar să importe gaze de la ungari
Executivul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012, potrvit memorandumului de înţelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeană (CE).
Guvernul va trebui "să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012", se arată în documentul obţinut de Mediafax.
Sistemul naţional de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în octombrie 2010. Prin acest gazoduct, România poate acum doar să importe gaze, însă în urma unor investiţii va fi posibil şi exportul. "Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat până în 2012, astfel încât să exportăm gaze, nu doar să importăm. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus", au declarat surse din Ministerul Economiei.
Totodată, Executivul va trebui să prezinte, "în cel mai scurt timp posibil", o foaie de parcurs privind exportul de gaze, iar până la finele anului 2011 să elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv. Un alt angajament asumat de România vizează eliminarea barierelor legislative şi tehnice referitoare la comerţul cu electricitate şi gaze la graniţă, precum şi stabilirea, până în luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzacţionare a energiei electrice şi gazelor cu Ungaria şi Bulgaria.
De asemenea, activităţile de transport al gazelor naturale şi energiei electrice trebuie să fie administrate într-o manieră "transparentă şi nediscriminatorie". Separarea acestor activităţi va fi realizată complet până în februarie 2012, se spune în document.
Transportul gazelor şi al electricităţii este realizat de două companii de stat, Transgaz Mediaş (TGN), respectiv Transelectrica (TEL)