Gigantul petrolier britanic BP va încerca să cumpere cei 50% pe care nu-i deţine la TNK-BP, al treilea producător rus de ţiţei, pentru a debloca planurile de a face un schimb de acţiuni cu Rosneft, cea mai mare companie rusă din domeniul ţiţeiului, şI care e deţinută de stat.
Noua ofertă ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari, şi ar putea consta atât în bani, cât şi acţiuni la BP şI Rosneft scrie Bloomberg, care citează două persoane ce au cunoştinţă de negocieri. Astăzi expiră termenul-limită pentru deblocarea tranzacţiei.
Rosneft ar putea participa în cumpărarea jumătăţii respective iar guvernul va trebui să fie de acord cu orice înţelegere.
Cine sunt oligarhii
Cei patru oligarhi ruşi ai petrolului sunt Mihail Fridman, Viktor Vekselberg, German Khan şi Len Blavatnik şI sunt uniţi sub umbrela holdingului AAR (Alpha Acces Renova).
Alianţa pe care BP o plănuieşte cu Rosneft un schimb de acţiuni astfel încât compania rusă va ajunge la o deţinere de 5% din gigantul britanic, în vreme ce BP îşi va majora participaţia la Rosneft de la 1,3% la 10,8%, tranzacţie evaluată acum câteva luni la 7,8 miliarde de dolari. Miza o reprezintă explorarea Arcticii.
BP şI AAR au pus bazele TNK-BP în 2003 ca o companie mixtă, având suportul lui Vladimir Putin, pe atunci preşedinte.
Miliardarii ruşi au respins o oferta de 27 de miliarde de dolari luna trecută şI îşi evaluează deţinerea la 35 de miliarde de dolari.
TNK-BP spune că prin protocoalele semnate cu BP are exclusivitate în orice activitate petrolieră desfăşurată de englezi în Rusia, astfel că explorarea Arcticii ar trebui făcută împreună cu această companie.
O curte de arbitraj a decis pe 6 mai că BP poate începe schimbul de acţiuni dacă cedează rolul în proiectele arctice către TNK-BP, care să fie apoi aprobată de Rosneft. Oligarhii ruşi au mai avut o "bătălie” cu actualul di