Apartamentele, atât cele vechi cât şi cele noi, au avut o evoluţie pozitivă, în creştere, în primul trimestru al anului. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro înregistrată la finalul primului trimestru a fost de 1.043 euro/mp util, cu 0,97% mai mare decât valoarea înregistrată la finalul lunii decembrie 2010 (1.033 euro/mp util). Sursa: Razvan Valcaneantu
Pe segmentul apartamentelor vechi, în T1 2011 s-au înregistrat creşteri de preţ în aproape toate oraşele mari din ţară. Variaţiile au fost cuprinse între minus 1,6% în Cluj-Napoca, acesta fiind de altfel singurul caz în care indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere şi plus 2,7%, cea mai mare creştere fiind înregistrată la Constanţa.
Creşteri au fost înregistrate şi la Timişoara (+1,5%), Bucureşti (+0,8%), Iaşi (+0,6%) şi Braşov (+0,5%), potrivit datelor imobiliare.ro. Şi apartamentele noi au avut o evoluţie în creştere, singurele excepţii fiind întâlnite la Iaşi şi la Braşov, unde au fost înregistrate scăderi de 10,7%, respectiv de 0,7%.
În Capitală, însă, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 pâna în aprilie 2011.
Creşteri au avut loc şi la Constanţa (+1,3%), Timişoara (+1,2%) pentru ca recordul pe acest segment sa fie deţinut de Cluj-Napoca (+5,3%).
Casele, vilele şi terenurile continuă să se ieftinească
Spre deosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele si vilele construite înainte de 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară a fost preponderent negativă, cu excepţia proprietăţilor din Cluj-Napoca, unde au înregistrat o creştere de 1%.
La Timişoara s-a înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de peste 14%. Scăderi importante au avut loc în Capitală (minus 8,4%), dar şi la Constanţa (minus 6,8%).
La Braşov, preţul solicitat pentru casele construite înainte de 1990 a scăzut cu 0,8% în inte