Apicultorii din Dolj se plâng că frigul şi ploile le-au afectat producţiile de miere pentru că rapiţa şi salcâmii au înflorit cu întârziere. În aceste condiţii, crescătorii au hrănit albinele cu şerbet pregătit în casă.
Apicultorii spun că temperaturile scăzute le-au afectat producţiile şi că au fost nevoiţi să ţină în viaţă albine cu suplimente. „A mers foarte slab anul ăsta, rapiţa abia acum a înflorit, de obicei spre sfârşitul lunii aprilie şi începutul lui mai era deja în floare. Suntem foarte îngrijoraţi. Chiar zilele acestea am mers pe teren să verific cum stăm cu salcâmii, pentru că şi ei trebuiau să facă floare cu vreo săptămână în urmă”, ne-a spus Ilie Caşotă, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), filiala Dolj.
Polenul înlocuit cu sirop
Acesta ne-a explicat că, din lipsă de polen, albinele au fost hrănite cu cu preparate de casă. „Soluţia în acest caz a fost să facem sirop de zahăr, adică zahăr cu apă, sau şerbet care se pregăteşte acasă din zahăr pudră amestecat cu miere, şi să le punem în stupi, în loc de polenul pe care trebuia să şi-l ia din flori”, a adăugat craioveanul. Crescătorii de albine spun că anul acesta au dus-o mai greu ca oricând. „Vindem miere de anul trecut, că de anul ăsta nu am scos niciun borcan. Ne-a fost rău, că a plouat mult şi iarna a fost mai lungă decât de obicei. Acum nu ştim ce-o sa mai fie, măcar să nu o ţină cu frigul tot ca până acum. Văd că iar e cerul înnorat, nu e bine...”, ne-a spus Valerica Băileşteanu (64 de ani), din Craiova, care deţine 70 de stupi. Şi Teofil Barbu (57 de ani), din comuna doljeană Murgaşi, îşi pune toate speranţele în florile de salcâm, „măcar să recuperăm ce-am pierdut cu rapiţa, altfel nu ştiu cum ne vom descurca”, a mărturisit proprietarul a 100 de stupi.
600 de apicultori, în Dolj
În judeţul Dolj sunt aproape 60