Presa europeană este preocupată de consecinţele economice, în special în cazul Greciei, ale arestării şefului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, notând că reţinerea înseamnă şi sfârşitul carierei sale politice, prăbuşirea candidaturii la prezidenţialele din Franţa şi pătează imaginea ţării sale, centralizează Euractiv concluziile.
Ţări precum Grecia sau Portugalia deplâng situaţia amintind că Strauss-Kahn a fost mereu aproape de statele cu economii mai slabe. Dincolo de regretul pentru prăbuşirea unui incontestabil talent al politicii franceze, accentul se pune în presa europeană pe o singură întrebare: ce impact va avea asupra Fondului Monetar Internaţional şi a zonei euro această arestare? Un prim efect s-a simţit luni: euro s-a depreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, deoarece traderii au reacţionat la anunţul potrivit căruia Dominique Strauss-Khan, a fost arestat şi acuzat duminică de agresiune sexuală şi tentativă de viol, la New York.
În presa din Grecia e unanimitate: toată lumea consideră că arestarea şefului FMI va complica eforturile Guvernului de a obţine un sprijin suplimentar de la partenerii săi europeni, iar dificultăţile financiare vor fi în detrimentul influenţei europene din cadrul FMI. "Atena în primejdie," scrie cotidianul Kathimerini, menţionând că şeful Fondului a fost "în prim-planul discuţiilor recente cu privire la un nou împrumut posibil UE-FMI pentru Grecia”. "Arestarea sa pare să submineze aceste negocieri”, aceasta este concluzia ziarului. Socialiştii greci sunt îngrijoraţi, vorbind despre "o servitoare, care aduce haosul între Europa şi America”, văzând în acest scandal "o lovitură pentru eforturile Greciei”.
În serioasa Germanie, cotidianele Handelsblatt Economic şi Financial Times Deutschland subliniază că acest caz vine într-un mo