În timp ce elveţienii au votat pentru menţinerea dreptului indivizilor de a-şi alege clipa morţii, românii resping din start o asemenea practică. Sursa: SHUTTERSTOCK
Părţi zdrobitoare din populaţia cantonului Zürich au votat alaltăieri în favoarea menţinerii sinuciderii asistate - procedeu care, încă din 1941, a transformat Elveţia într-un "punct Nord" pe busola celor care doresc să fie eutanasiaţi. Circa 85% dintre cei 278.000 de votanţi au respins interzicerea sinuciderii asistate, iar 78% s-au opus scoaterii acesteia în afara legii în ceea ce-i priveşte pe "clienţii" din exteriorul ţării.
Potrivit BBC, aproximativ 200 de oameni vin anual la Zürich pentru a recurge la sinucidere asistată. Mulţi dintre aceştia sunt străini, iar pentru o parte dintre ei nu suferinţele medicale sunt cele care îi determină să-şi dorească sfârşitul, ci pesimismul şi tristeţea. Cea mai cunoscută clinică specializată în eutanasierea persoanelor cu paşaport nonelveţian, Dignitas, raportează eutanasierea a peste 1.000 de străini în întreaga sa activitate.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că Elveţia este singura ţară din lume unde eutanasierea unei persoane este lăsată la latitudinea salariaţilor unei clinici private. În celelalte zone de pe glob unde e permisă, sinuciderea asistată este con diţionată de o serie de examinări medicale.
Cea mai importantă dintre ele trebuie să ateste că pacientul eutanasiat suferă de o boală incurabilă. Exemple de ţări unde eutanasierea e permisă: Olanda, Belgia, Luxemburg, Columbia şi state nord-americane precum Washington, Oregon şi Montana, dar şi state din Mexic. Permisă pentru câtva timp, sinuciderea asistată a fost interzisă în Australia.
Studiu din Moldova
Vasile Astărăstoae afirmă că, în urmă cu doi ani, o teză de doctorat a încerca