Adoptarea iniţiativei "demagogice şi ultranaţionaliste" care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax vicepremierul UDMR Marko Bela.
El a precizat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.
Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale.
"Eu ştiu că Mircia Giurgiu nu mai face parte din grupul parlamentar al PDL şi că acum este independent. În ceea ce priveşte problema Istoriei şi Geografiei, aceasta a fost deja tranşată prin Legea învăţământului şi atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară susţin formula adoptată în Legea învăţământului. Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă defecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a spus senatorul UDMR, vicepremierul Marko Bela.
El a arătat că ştie, în baza unei discuţii cu premierul, că şeful Guvernului se delimitează de iniţiativele şi proiectele lui Mircia Giurgiu, care zilnic propune "câte o prostie" în Camera Deputaţilor.
Întrebat de Mediafax dacă această problemă va fi discutată în coaliţie astfel încât iniţiativa legislativă să nu fie adoptată şi în Senat, Marko Bela a precizat că membrii coaliţiei şi ai Guvernului susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea unei astfel de iniţiative