Revenirea economiilor din Europa de Est ar putea fi subminată de orice restructurare a datoriilor Greciei, care va limita creditarea asigurată de băncile vestice şi va afecta apetitul investitorilor pentru risc, unul dintre elementele de la baza creşterii burselor sau aprecierii valutelor din regiune, scrie Bloomberg.
Băncile vestice controlează 76% din piaţa bancară est-europeană.
Principalul risc pe care-l presupune intensificarea crizei datoriilor din zona euro este acela că instituţiile de credit din Vest vor limita creditarea într-un moment în care regiunea îşi revine după o criză financiară care a tras în recesiune economia în urmă cu trei ani.
În cazul în care Grecia sau Irlanda intră "dezordonat" în incapacitate de plată, bursele din regiune vor scădea, monedele se vor deprecia, iar randamentele obligaţiunilor vor creşte, potrivit analistului Christian Keller de la banca britanică Barclays.
Totodată, FMI consideră că Europei de Est îi va fi greu să evite şocurile produse de criza din Vest, canalele de transmitere fiind legăturile comerciale şi sistemul bancar.
"Într-un scenariu advers în care băcile vestice primesc o lovitură puternică, acestea vor recurge la reduceri substanţiale ale expunerilor din Europa emergentă", explică FMI.
Obiceiul de a face împrumuturi în euro sau franci elveţieni a impins unele state din Est într-o situaţie critică în 2008, în condiţiile în care creditarea a fost limitată substanţial, iar monedele locale s-au depreciat, ceea ce a dus la majorarea semnificativă a costurilor rambursării. Creditele în valută au o pondere de două treimi din total în România, Bulgaria şi Ungaria.
Revenirea economiilor din Europa de Est ar putea fi subminată de orice restructurare a datoriilor Greciei, care va limita creditarea asigurată de băncile vestice şi va afecta apetitul investitorilor pentru risc, unul dint