Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn este supus unor presiuni în creştere pentru a demisiona, după ce un tribunal din Manhattan a respins cererea sa de eliberare pe cauţiune, conform Financial Times.
Mai mult, numeroşi oficiali şi miniştri de Finanţe europeni se distanţează de directorul FMI.
Ministrul de Finanţe din Austria, Maria Fekter, a declarat că Strauss-Kahn ar trebui să ia în considerare demisia, pentru a evita prejudicierea imaginii FMI: “Având în vedere situaţia, faptul că a fost respinsă eliberarea pe cauţiune, trebuie să se gândească că face rău instituţiei”, a declarat Fekter, la Bruxelles.
Reprezentanţat Finanţelor din Spania, Elena Salgado, a decis, de asemenea, să se distanţeze de şeful FMI, declarând că directorul general trebuie să se hotărască dacă vrea să demisioneze, având în vedere “natura extrem de gravă a acuzaţiilor care i se aduc”: "Dacă trebuie să îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru cineva, este pentru femeia care a fost agresată, dacă într-adevăr s-a întâmplat aşa", a spus Salgado.
"Este o întrebare prematură, dar dacă şi atunci când va trebui să luăm o astfel de decizie cea mai importantă sarcină va fi să identificăm cea mai potrivită persoană pentru această funcţie. Nu este o surpriză că preferăm ca un european să conducă FMI", a declarat Jan Kees de Jager, ministrul olandez de Finanţe.
Un oficial brazilian de rang înalt a declarat pentru Reuters că o opţiune bună pentru viitorul şef al Fondului ar fi un reprezentant din Brazilia sau India. "Credem însă că Europa va insista să obţină funcţia şi deocamdată nu intenţionăm să presăm foarte mult în această problemă", a spus oficialul.
Strauss-Kahn este deţinut în închisoarea Rikers Island din statul New York. El se confruntă cu şapte capete de acuzaţii: două privind o infracţiune sexuală de grad