Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, a declarat, la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre de la Bucureşti, că România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, potrivit Mediafax. Sidorov a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. Distrigaz Sud a fost preluată în 2005 de grupul francez Gaz de France.
Sidorov a adăugat că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată.
Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.
România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.
WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.
Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, a declarat, la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre de la Bucureş