Patru dintre cetățile dacice din Munții Orăștiei, locuri unde au fost descoperite faimoasele comori ale regilor daci, au fost reconstituite tridimensional. Proiectul inedit aparține studenților de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fiind realizat în colaborare cu experții de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei.
“Am reconstituit în 3D, cu tot cu construcţii şi interiorul acestora, o suprafaţă de aproximativ 200 de kilometri pătraţi din Munţii Orăştiei", a declarat Călin Neamţu, coordonatorul proiectului.
Aurarii condamnaţi de Tribunalul Hunedoara au fost chemaţi la audierile Curţii de Apel
Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro
Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur
Pentru ca proiectul să aibă succes, a mai adăugat șeful de catedră al studenților, a fost achiziţionat un scanner 3D ultraperformant, care a costat 30.000 de euro.
Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul
Cele patru cetăți dacice reconstruite virtual sunt Sarmisegetuza Regia, Costeşti - Cetăţuie, Costeşti - Blidaru şi Luncani - Piatra Roşie. Proiectul a fost expus la Cluj-Napoca, dar rezultatul muncii studenților poate fi vizionat și pe Internet.