Proiectul de Lege a Capitalei prevede desfiinţarea consilierilor locali, iar consilieri generali vor lucra după modelul parlamentarilor: vor avea sesiuni de lucru şi salariu o mie de euro. Dintre cei 217 de consilieri locali şi generali vor rămâne 85 de consilieri generali aleşi prin vot uninominal. Astfel se va face o economie la buget de 20%.
Potrivit deputatului Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului Legea Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se va transforma, în cazul adoptării legii, într-un parlament. „Nu vor mai fi şedinţe lunare şi sesiuni de lucru. Consilierii vor fi la serviciu, în comisii, în fiecare zi, nu doar în ziua de şedinţă. Şi salariul li se va apropia de cel al unui parlamentar, vor ajunge pe la o mie de euro”, a explicat deputatul PDL. În acest moment, un consilier nu poate câştiga mai mult de 800 de lei. „Primeşti banii aceştia dacă esti super activ, participi la o şedinţă de consiliu pe lună şi la patru şedinţe la comisii”, a explicat consilierul general Horia Scarlat. În schimb, dacă acum consilierii mai pot cumula şi alte funcţii în cadrul primăriei, noua lege le va interzice acest lucru.
Consilierul, vecinul cetăţeanului
Cei 84 de consilieri vor fi aleşi uninominal. „Sunt 28 de colegii de deputaţi, şi pe lângă fiecare deputat sunt trei consilieri. În cazul în care se restrâng colegiile, se vor micşora şi numărul consilierilor”, a mai spus Gherasim explicând că în acest fel, consilierul este foarte aproape de dorinţele cetăţeanului, părere exprimată de altfel şi de liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea pe blogul său: „Aşa cum fiecare bucureştean ştie cine este deputatul din colegiul său, la fel trebuie să ştie cine îl reprezintă în CGMB. Şi, eventual, îl poate trage la răspundere dacă nu-şi face treaba cum trebuie. Păstrarea variantei pe liste echivalează cu ascunderea în continuare în spatele part