Compania Dalkia România a fost inclusă în scrisoarea de intenţie cu FMI dintr-o eroare. Autorităţile române nu au verificat lista iniţială de centrale de energie termică subordonate administraţiei locale redactată de Ministerul Economiei pe care apărea şi firma franceză, care a preluat în concesiune producţia şi distribuţia energiei termice în mai multe zone ale ţării.
“Firma a apărut pe listă dintr-o eroare, fiind vorba despre pierderile înregistrate la vechea firmă de distribuţie a energiei termice preluată de compania Dalkia”, ne-au declarat surse guvernamentale. Acestea au precizat că nimeni nu a verificat în amănunt lista, astfel încât greşeala a persistat şi la redactarea scrisorii de către Ministerul Finanţelor, dar şi când documentul a fost aprobat de Guvern şi de board-ul FMI.
Astfel, eroarea figurează în scrisoarea de intenţie încheiată între Executivul român şi Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii din ianuarie. Operatorul privat de energie termică a fost inclus pe o listă de 30 societăţi de stat, printre care numeroase centrale de energie termică subordonate administraţiei locale, ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar şi care sunt obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.
Nimeni nu şi-a dat seama de eroare, cei care au sesizat greşeala fiind chiar reprezentanţii firmei Dalkia care au solicitat Guvernului român şi FMI să remedieze problema. Greşeala urmează să fie reparată într-o nouă reuniune a board-ului FMI.
Dalkia România, cu filiale în Ploieşti, Tulcea, Otopeni şi Alba Iulia, este o societate de drept privat în proportie de 100%, iniţial constituită ca societate cu răspundere limitată, apoi transformată, în 2009, în societate pe acţiuni, al cărei acţionar majoritar este compania franceză Dalkia International, divizia de energie a grupulu