Dejenii au sărbătorit, azi, întoarcerea unui opaiţ care datează din sec. IV - VI d.Hr. la Dej, locul unde a fost descoperit. Opaiţul s-a aflat în posesia Muzeului Naţional de Istorie al României până astăzi.
Piesa descoperită la Dej este unică nu doar în România, ci şi în Europa şi datează din perioada etnogenzei creştine a poporului român în zona de la confluenţa Someşurilor. Opaiţul a revenit la Dej, după ce, în perioada comunistă, acesta s-a aflat în posesia Muzeului Naţional de Istorie a României.
Ornamentat cu o placă în care este decupat semnul Sfintei Cruci, opaiţul reprezintă şi simbolul Duhului Sfânt, prin porumbelul aflat deasupra piesei.
Evenimentul de la Dej a fost marcat prin trei conferinţe. Prima a fost susţinută de directorul muzeului din Dej, Constantin Albinetz, pe tema „Istoria veche a Municipiului Dej". Viorel Lăcătuş, profesor de istorie la Grupul Şcolar Industrial Dej, a propus spre dezbatere tema „Revoluţia de la podul Someşului", iar dr. Mihail Neamţu, directorul ştiinţific al Institului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (Bucureşti), a abordat „De la comunism la comunitate europeană".