Când am citit despre monstruozitatea din Tenerife, cu englezoaica decapitată de un descreierat, am fost aproape convinsă că făptaşul este român. Până şi presa străină a scăpat un rând despre asasinul „român“ care, de fapt, era bulgar - deci tot vecin cu românii. Cam asta este percepţia lumii despre grozăviile de pe orice meleaguri: precis un român şi-a băgat coada pe acolo.
Speriaţi de atacul terifiant din insula spaniolă, turiştii s-ar putea reorienta spre litoralul românesc. În primul rând, pentru că la Mamaia sigur nu s-ar fi întâmplat ca în Tenerife – din simplul motiv că aici nu s-ar retrage nimeni la pensie, aşa cum făcuse englezoaica. În al doilea rând, pentru că la anul, Mamaia o să aibă pasarele suspendate, piste pentru biciclişti, promenadă nouă, poate şi teleschi pe Siutghiol şi orăşel lacustru pentru viaţa de noapte. Proiecte mari, bune de băgat în urnă la alegerile din 2012!
Ce n-o să mai aibă Constanţa este tocmai simbolul absolut al oraşului: Cazinoul, monumentul ajuns mai trist decât Ovidiu cel exilat pe statuie. Primarul Mazăre s-a hotărât să-l vândă, că n-are ce face cu el.
Şi ce n-ar fi putut face cu el: o taxă de vizitare pentru sutele de mii de turişti şi localnici dornici să vadă frumuseţea arhitectonică; o punere în scenă a vremurilor de glorie a edificiului; un minimuzeu cu suveniruri de vânzare; o amenajare a terasei ce are stabilopozii aşternuţi la picioare. Iar succesul ar fi fost asigurat!
Visăm la proiecte fanteziste pentru care cerem milioane de euro, dar nu dăm doi bani pe trecutul care este încă prezent şi pe care putem clădi viitorul. Vorbesc despre trecutul istoric, căci cel militar a suferit o înfrângere ruşinoasă: fostul comandant al Rechinilor Albi, batalionul-model de la Topraisar, este torpilat de DNA. Singurul ofiţer român care a coordonat misiuni în Kosovo, Irak şi Afganistan a pus şi el o vorbă bună pe