România trebuie să-i facă o ofertă companiei ruse Gazprom pentru a-i da ceva la schimb, dacă doreşte să importe gaze la un preţ mai mic, a declarat astăzi Igor Sidorov, consilier economic în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
„Depinde de partea română să obţineţi un preţ mai bun la gaze. Trebuie să existe tratative. Dacă oferiţi ceva, dacă faceţi o propunere, atunci şi Gazprom va veni cu o propunere mai bună de preţ", a spus Sidorov.
Acesta a dat drept exemplu povestea privatizării companiei de gaze Distrigaz Sud, cumpărată de francezii de la Gaz de France în 2005.
„Gazprom a vrut să cumpere acea distribuţie de gaze şi a propus pe o perioadă de timp mai multe preferinţe pentru gazul rusesc, însă România a dat câştig companiei Gaz de France", a adăugat consilierul economic.
Potrivit acestuia, preţul de import al gazelor nu va scădea dacă România va importa gaze din Rusia în mod direct, fără intermediari.
„În trecut, când Rusia a livrat gaze în mod direct în România, am avut probleme cu plata resurselor din partea părţii române. Apoi am schimbat schema (au fost introduşi intermediarii - n.r.) şi România plăteşte foarte bine acum. Nu ştim de ce, întrebaţi-i pe cei care iau aceste decizii", a precizat Sidorov.
„Preţul gazelor importate direct sau prin intermediari este acelaşi. Dezbaterile care există în România pe această temă sunt politice, nu economice. Aceste discuţii nu au nicio bază economică", a subliniat reprezentantul Ambasadei Rusiei.
În prezent, România importă gaze la un preţ de circa 400 de dolari pe mia de metri cubi. Reprezentanţii GDF Suez declarau recent, pentru "Adevărul" că se aşteaptă la, la toamnă, ca preţul să urce la 520 de dolari pe mia de metri cubi.
Întrebat despre această posibilitate, Sidorov a precizat că preţul gazelor la iarnă poate fi mai mare sau mai mic de 500 de dolari pe mia de metri cubi,