O treime din spitalele aflate în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților locale au fost deja clasificate în funcție de nivelul de competență. Majoritatea s-au încadrat în categoriile a IV-a (nivel de competență bazal) și a V-a (nivel de competență limitat). Sursa: Remus Suciu
117 ordine de clasificare au fost semnate de ministrul Sănătății până în prezent. 65 dintre unități s-au încadrat în categoria a IV-a, iar 28, în ultima categorie.
În opt județe ale țării, Ministerul Sănătății a finalizat procesul de clasificare. Este vorba despre Bistrița Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmbovița, Ialomița, Harghita, Neamț și Sălaj.
Până în prezent, în București au fost clasificate opt unități sanitare din cele 42 existente. Două institute medicale au fost clasificate în categoria I M (nivel de competență foarte înalt, monospecialitate), alte trei spitale în categoria a II-a (nivel de competență înalt), unul în categoria II M (monospecialitate), un spital în categoria a III-a (nivel de competență mediu) și altul în categoria a V-a.
Managerii care nu trimit documentația rămân cu spitalele neclasificate
Procesul de clasificare continuă până la sfârșitul acestei luni, atunci când va intra în vigoare noul contract-cadru privind acordarea asistenței medicale.
Nivelul de competență va dicta acordarea finanțării pentru planificarea achizițiilor de aparatură medicală, iar prin acestă măsură se vrea creșterea eficienței spitalelor și asigurarea accesului echitabil al pacienților la serviciile medicale.
Ministrul Sănătății atrage atenția că au existat probleme la documentația primită de la managerii spitalelor, amenințând cu neclasificarea unităților în cazul în care reprezentanții lor nu vor trimite documentele sau vor trimite documente false.
„Atât managerii de spitale, cât şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică trebuie să trateze aces