Cel mai vechi litigiu din Europa se judecă în România din 1983. De atunci, se încearcă recuperarea unei datorii de peste 48 de milioane de dolari de la o firmă germană. Sursa: EVZ
Justiţia din România a intrat în istorie. Nu printr-o hotărâre cum sunt cele prezentate recent de celebra revistă "Time" - care enumeră procesul lui Iisus sau pe cele ale Inchiziţiei într-un top al deciziilor judecătoreşti celebre -, ci prin durata unui proces căruia magistraţii români nu au reuşit să-i pună capăt de peste un sfert de secol.
Mai exact, anul acesta se împlinesc 28 de ani de când statul - şi, din anul 2007, şi un concern rus care a preluat societatea Metalexportimport - se străduiesc să recupereze contravaloarea a 68.274 de tone de tablă laminată exportată în urmă cu trei decenii către grupul de firme german Otto Wolff. Cazul a provocat, atunci, mânia autorităţilor comuniste şi s-a soldat cu "decapitări" la vârful Ministerului Comerţului Exterior şi cu arestarea a 13 persoane.
De pe urma celor nouă vapoare pline cu tablă plecate în 1981 înspre SUA prin firmele germane, România - prin Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Metalexportimport - trebuia să recupereze o sumă importantă, "actualizată" acum la peste 48 de milioane de dolari.
Japonezii au plătit, nemţii nu
Potrivit documentelor din dosarul aflat pe masa judecătorilor, în 1981, Metalexportimport a livrat nouă vapoare cu tablă laminată groasă produsă la Combinatul Siderurgic Galaţi. Iniţial, s-a intenţionat ca exportul tablei să se facă prin societatea Intercontinental Metal Corporation (IMC), din SUA, fiind încheiat şi un contract în acest sens.
Înaintea derulării contractului au intervenit însă modificări în legislaţia americană antidumping, care impunea restricţii la importul oţelului din ţări precum România sau China, ce practicau preţuri foarte