La 5 iunie, moldovenii îşi aleg reprezentanţii la nivel local: primari şi consilieri locali. Răzvan Săndulescu, ce a consiliat atât partide din România, cât şi din Republica Moldova, explică, pentru „Adevărul", mizele şi riscurile acestui scrutin.
„Adevărul": S-ar putea modifica raportul de forţe dintre comunişti şi democraţi după alegeri?
Răzvan Săndulescu: Sunt mai multe mize politice. Alegerile locale din acest an se desfăşoară sub o administraţie pro-europeană, spre deosebire de cele din 2007 şi, din acest punct de vedere, este foarte important pentru partidele democrate să confirme evoluţia politică din ultimii doi ani.
Miza principală o constituie consolidarea democraţiei la nivel local, acolo unde Partidul Comuniştilor se află încă la putere. Practic, orice poziţie câştigată de partidele pro-europene la nivel local înseamnă şi o potenţială creştere a propriului scor electoral.
De partea cealaltă, stânga (comunistă şi socialistă) are de doi ani, adică în ultimele 3 scrutine electorale, un procentaj identic. Scorul mai slab al PCRM după alegerile cu scântei din aprilie 2009 se datorează plecării din partid a unei aripi reformatoare, sub stindardul lui Marian Lupu.
Dacă adunăm procentele PCRM- Voronin cu cele ale PDM, partidul la care a plecat cel care era numărul doi în PCRM, Marian Lupu, vom constata ca între aprilie 2009 şi noiembrie 2010 diferenţa este de câteva zecimale, adică sub un procent.
O miză secundară, dar nu lipsită de importanţă, este dată de situaţia incertă la nivelul administraţiei centrale. În cazul în care comuniştii vor confirma, prin obţinerea unor rezultate spectaculoase, că dispun de forţă de organizare şi de un însemnat aparat propagandistic local - atunci este foarte posibil să avem din nou alegeri anticipate pentru Parlament.
Ce implică această ipoteză: PCRM nu va mai lua în calcul compromisuri