Până la finele anului viitor, România va trebui să permită exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged, care în prezent asigură numai importurile din Ungaria către ţara noastră. Guvernul s-a angajat în faţa Comisiei Europene să interconecteze reţeaua de gaze cu ţara vecină pe ambele sensuri, se arată în memorandumul de înţelegere convenit cu CE, potrivit Mediafax.
"Dacă România nu se va ţine de cuvânt, înseamnă că va încălca o directivă europeană şi riscă declanşarea procedurii de infringement (încălcare a Tratatului de aderare, n.r.). Sistemele de electricitate şi gaze ale ţărilor membre trebuie să fie interconectate între ele şi să nu existe obstacole, pentru ca ţările să poată să participe la piaţa unică", au declarat pentru gândul surse apropiate discuţiilor dintre Guvern, FMI, CE şi Banca Mondială.
România nu a fost interesată să se lege de piaţa europeană a gazului
Autorităţile de la Bucureşti vor trebui astfel să facă rost de banii necesari investiţiilor în gazoduct, cu doi ani mai devreme decât termenul stabilit cu CE, respectiv 2014.
"Noi trebuia să ne aliniem în această privinţă la 1 ianuarie 2007 dar am tot cerut derogări, însă acum chiar nu mai putem da înapoi", au adăugat sursele citate. Acestea susţin că România nu a fost interesată să se lege de piaţa europeană a gazului, din cauza "preţurilor de coş", mult mai mici decât cele de import. "Coşul" este o medie a preţurilor pentru gazul intern şi gazul de import, ponderată cu cantităţile din producţie internă şi respectiv import.
Gazoductul a costat 70 milioane de euro
Conducta Arad-Szeged, prin care gazul circulă pe un singur sens, a fost inaugurată în toamna anului trecut. Gazoductul are o lungime de 109 km, din care 62 de km reprezintă traseul românesc şi o capacitate de de 1,75 miliarde de metri cubi, care poate ajunge până la 4,4 miliarde de metri cubi anual. Invest