Autorităţile centrale vor să elimine subvenţia la încălzire acordată tuturor consumatorilor prin tarif şi să sprijine doar persoanele nevoiaşe. Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, ieri, că venitul pe membru de familie de până în 850 de lei, ca plafon pentru acordarea subvenţiei la energia termică, reprezintă o sumă orientativă, după calcule preliminare. Cuantumul exact al plafonului maxim urmează să fie stabilit la sfârşitul verii.
Potrivit Mediafax, Boc a explicat: "Cei care au venituri pe membru de familie de 8,5 milioane de lei vechi vor primi o alocaţie substanţială din partea statului. Cei care sunt persoane singure vor primi un ajutor suplimentar, iar cei cu salariu mai mare vor avea un ajutor mai mic".
Eliminarea subvenţiei la energia termică va impune acordarea ajutorului statului doar pentru familiile cu un venit net pe membru de până la 850 lei, în timp ce persoanele cu venituri mai mari vor fi obligate să suporte o creştere a valorii facturii la încălzire.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august, alocaţiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate. Astfel, factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60%, până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii
Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.
ANA ZIDARU Autorităţile centrale vor să elimine subvenţia la încălzire acordată tuturor consumatorilor prin tarif şi să sprijine doar persoanele nevoiaşe. Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, ieri, că venitul pe membru de familie de până în 850 de lei, ca plafon pentru acordarea su