Românii au lăsat pe ultima sută de metri declararea veniturilor realizate în anul precedent, în vreme ce îndeplinirea acestei obligaţii on-line, nu este încă la îndemâna oricui.
Administraţiile financiare au fost ieri în topul celor mai vizitate instituţii ale statului. Dar cui îi place să se ducă la Fisc? Şi de ce luni, în prima zi a săptămânii?
De voie - de nevoie românii care au obţinut anul trecut venituri din chirii, activităţi agricole, activităţi comerciale, jurnalism, operaţiuni cu valută sau vânzarea acţiunilor la bursă a trebuit să ajungă la administraţiile financiare.
Ieri, 16 mai, a fost ultima zi pentru depunerea formularului 200. Şi ca în fiecare an cozile nu au lipsit la Fisc, românii lăsând pe ultima sută de metri declararea veniturilor realizate în anul precedent, atât timp cât îndeplinirea acestei obligaţii de contribuabil într-o manieră mai facilă, on-line, nu este încă la îndemâna oricărei persoane fizice, fiind condiţionată de obţinerea unui certificat digital care nu e ieftin.
La administraţia sectorului 6 aproximativ 30 de oameni aşteptau la coadă, în jurul orei 14, să depună formularul 200. 20 stăteau la cozi la şase ghişee, iar zece stăteau la o masă şi se străduiau să completeze corect, ca să nu fie întorşi de funcţionarii de la Fisc să mai completeze o dată. Asta la etajul I, unde sunt persoanele fizice. Coadă mai mare a fost la orele de vârf, între 10 şi 13.
La etajul II, la persoane juridice, atmosfera era mai relaxată, fiind mai puţini oameni la coadă. Depunerea declaraţiilor on-line, pe internet, pare să le fi intrat în reflex reprezentanţilor companiilor, care au avut şi bani să plătească certificatul digital ca să poată plăti on-line.
"Cred că am stat un sfert de oră astăzi. Am fost şi în alte zile. La persoanele juridice merge destul de bine. La persoanele fizice e durere. Vineri cel puţin a