În ciuda recomandărilor venite din partea Băncii Centrale, creditele în lei nu reuşesc să îi atragă suficient de mult pe români. Dobânzile sunt în continuare mari la împrumuturile în lei, în special la creditele ipotecare, iar perspectivele indică din nou posibile creşteri de costuri, din cauza problemelor cu inflaţia.
Doar atunci când împrumută sume mici de la bănci, românii se îndreaptă preponderent către moneda naţională. În schimb, creditele de valori mari sunt aproape în exclusivitate acordate în euro.
Situaţia este explicată prin diferenţele mari de dobândă între cele două monede, diferenţă care nu s-a aplatizat în timp. Chiar şi aşa, populaţia ar avea încredere să se împrumute în lei, dacă ar avea siguranţa că, pe termen lung, dobânzile la lei vor coborî la valori mai scăzute.
Analiştii prevăd, însă, că în viitor BNR va fi nevoită să majoreze dobânda de politică monetară, pentru a ţine în frâu inflaţia, perspectivă indicată şi de FMI. Această mişcare ar duce la o nouă majorare a ratelor Robor, indicele după care fluctuează dobânzile plătite de clienţi.
"La un moment dat, pe măsură ce ne apropiem de finalul anului 2011, BNR va înăspri politica monetară prin majorarea ratelor de dobândă. Surpriza pentru mulţi jucători din piaţă va fi semnificativă", au precizat analiştii ING Bank.
Creditul în lei: născut talent şi rămas speranţă
Banca centrală a recomandat mereu creditarea în lei, principalul avantaj fiind eliminarea riscului valutar.
Dar dobânzile la lei au fluctuat foarte mult, ceea ce a fost la fel de periculos pentru clienţi. De exemplu, după octombrie 2008, când a avut loc atacul speculativ asupra leului, ratele dobânzilor la împrumuturile în monedă naţională au urcat rapid, ceea ce a afectat clienţii cu credite.
A fost nevoie de 2 ani pentru ca dobânzile la creditele în lei să îşi revină după