Modul cum vor fi adunaţi şi cheltuiţi banii contribuabililor stârneşte dispute în rândul reprezentanţilor societăţii civile. În timp ce iniţiatorii proiectului de Lege al Capitalei susţin că un buget unitar va duce la ridicarea cartierelor problemă, societatea civilă afirmă că acesta este doar un instrument de manipulare.
Existenţa unui buget unitar pentru întreaga Capitală, prevedere ce apare în proiectul „Legea Capitalei”, va duce la dispariţia zonelor rau-famate, cum este de exemplu, cartierul Ferentari, susţin deputaţii PDL, iniţiatorii proiectului.
O parte din reprezentanţii societăţii civile apreciază însă că lucrurile nu se vor schimba în bine odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de act normativ şi că altele sunt soluţiile optime pentru Bucureşti. “Eu nu sunt dintre cei care consideră că bugetul unitar rezolvă problemele Bucureştiului. Viitorul Bucureştiului trebuie gîndit în legătură cu politica de regionalizare. Cred că la ora actuală sectoarele sunt mult prea mari pentru nevoile bucureştenilor şi că administraţia trebuie să fie mai aproape de cetăţean. De asemenea, cred că bugetul Bucureştiului şi bugetele sectoarelor trebuie gândite în raport cu anumite politici publice (regional, municipal, local) iar bugetele trebuie discreţionate pe aceste politici”, a declarat ieri, pentru “Adevărul”, Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.
„Legea Capitalei” aduce popularitate
La rândul său, sociologul Alfred Bulai, conferenţiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a SNSPA, susţine că proiectul PDL nu are nicio legătură cu eficientizarea administraţiei publice. “Din păcate, proiectul nu are ca obiectiv optimizarea a ceva. A fost creat din raţiuni politice ce ţin de viitoarele alegeri”, a declarat Bulai. El a adăugat că rezultatele acestui proiect se văd deja în sondaje şi că cea mai recentă cercetare a