Afacerea Roman Polanski, cineastul franco-polonez care a fugit din Statele Unite în 1978 după un delict de moravuri, pare să fie în defavoarea lui Dominique Strauss-Kahn, sunt de părere surse guvernamentale franceze, citate de cotidianul francez Le Point.
Roman Polanski a fost arestat în Elveţia, în septembrie 2009, conform unui mandat de arestare american emis în 1978 pentru relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani (1977, Los Angeles). După ce a efectuat 42 de zile de închisoare, cineastul a fost pus în libertate până la proces, dar a fugit din Statele Unite pentru a scăpa de condamnarea care se anunţa severă. Elveţia a respins cererea de extrădare formulată de autorităţile americane, invocând vicii de procedură. "În Statele Unite nu e de glumit cu poveştile sexuale”, declara o sursă guvernamentală franceză, citată de respectivul cotidian. "Ca şi cum Dominique Strauss-Kahn ar fi criminal de război, nu vor să-l elibereze”, adaugă sursa, referindu-se la cazul Polanski. "Dacă nu poate părăsi teritoriul Statelor Unite, şi climatul politic din Franţa se va schimba”, se mai spune.
Directorul FMI a fost inculpat duminică de Parchetul din New York pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, presupusa victimă fiind o cameristă în vârstă de 32 de ani de la hotelul Sofitel din Manhattan, unde Strauss-Kahn fusese cazat. Judecătoarea a decis luni menţinerea şefului FMI în arest preventiv, respingând cauţiunea de un milion de dolari. Procuratura din New York a anunţat că anchetează şi un alt incident cu tentă sexuală în care ar fi fost implicat DSK. "Ni s-a spus că raportul poliţiei este catastrofal pentru el”, mai spun surse guvernamentale franceze citate de Le Point.
Ce a făcut Dominique Strauss-Kahn în ziua cu pricina?
Deocamdată, în centrul dezbaterii se află agenda lui Strauss-Kahn din ziua cu pricina. F