Inflaţia anuală din zona euro a accelerat la 2,8% în luna aprilie, maximul ultimelor 30 de luni, de la 2,7% în martie, din cauza creşterii preţurilor combustibilului, electricităţii, locuinţelor, produselor din tutun şi alcoolului, scrie The Wall Street Journal. Această evoluţie va forţa Banca Centrală Europeană să înăsprească politica monetară, după o măsură similară în aprilie. În aceeaşi lună din 2010, inflaţia anuală s-a situat la 1,6%, potrivit datelor Eurostat.
BCE a majorat în aprilie dobânda cu 0,25%, la 1,25%, aceasta fiind prima creştere de după mijlocul anului 2008, chiar dacă această decizie a pus o presiune suplimentară asupra ţărilor cu probleme din Europa. Analiştii anticipează că BCE va majora dobânda la 1,5% în iulie, conform agenţiei de presă Thomson Reuters.
La nivelul Uniunii Europene, inflaţia anuală a fost de 3,2% în aprilie, comparativ cu 3,1% în martie, România înregistrând cea mai mare creştere a preţurilor, de 8,4%, faţă de 8% în martie. Cele mai reduse ritmuri de creştere au fost în Irlanda, Cehia şi Suedia. Inflaţia anuală a accelerat în 16 state membre ale UE, a încetinit în opt şi a stagnat în două.
Rata Euribor pe trei luni, rata la care o bancă oferă altei bănci depozite în euro pe trei luni, a atins luni maximul de după aprilie 2009, ceea ce ar putea reprezenta un semn că investitorii se pregătesc de o nouă majorare a dobânzii de politică monetară în zona euro. Rata Euribor a crescut de la 1,425% la 1,426%, potrivit Bloomberg.
Inflaţia anuală din zona euro a accelerat la 2,8% în luna aprilie, maximul ultimelor 30 de luni, de la 2,7% în martie, din cauza creşterii preţurilor combustibilului, electricităţii, locuinţelor, produselor din tutun şi alcoolului, scrie The Wall Street Journal. Această evoluţie va forţa Banca Centrală Europeană să înăsprească politica monetară, după o măsură similară în aprilie. În acee