O proiectare personalizată şi o supraveghere atentă a şantierului de către arhitect vă scutesc de costuri suplimentare mari cu întreţinerea ulterioară. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pentru a economisi bani, de multe ori, românii care decid să-şi construiască o casă aleg să preia un proiect de arhitectură tip, de pe internet sau chiar să construiască "după ureche", la indicaţiile echipei de muncitori, lucru care, susţin arhitecţii, nu este recomandat şi e total greşit.
"Pentru fiecare casă în parte, orice specialist vă va recomanda un proiect personalizat. Plecând de la considerentul că o casă se construieşte pentru zeci de ani, compromisul ar trebui ca nici măcar să nu fie luat în calcul atunci când vine vorba de proiectare", spune Laurenţiu Vlad, arhitect.
Mai mult, adaugă acesta, românii ar trebui să înţeleagă faptul că nici măcar acea economie făcută prin achiziţionarea unui proiect gata făcut nu justifică alegerea, "deoarece vorbim de aproximativ 2% din întregul buget alocat acelei locuinţe".
Nu neglijaţi proiectarea în favoarea economiilor
Oamenii au obiceiul să neglijeze proiectarea în favoarea execuţiei şi nu ţin cont că de calitatea proiectului vor depinde costurile de execuţie, de întreţinere a locuinţei şi calitatea utilizării şi locuirii ulterioare, a mai spus Laurenţiu Vlad.
Unul dintre avantajele colaborării cu un arhitect este faptul că acesta, obligat de lege, va fi prezent pe şantier la anumite faze- cheie ale construcţiei pentru a monitoriza evoluţia, valoarea serviciului respectiv fiind cuprinsă în costul de proiectare.
Mai mult, la solicitarea clientului şi contra unui onorariu lunar, stabilit prin negociere directă, arhitectul poate veni pe şantier mai des, chiar zilnic, pentru a superviza lucrările. Vizitele zilnice sunt recomandate mai ales în cazul proiectelor de clădiri