Discuţia despre înlocuirea lui Dominique Strauss-Kahn la cârma FMI-ului este indecentă, a afirmat la Bruxelles preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. "Nu vreau să discut despre demisia lui Dominique Strauss-Kahn şi nu sugerez că ar trebui să demisioneze", spune vizibil iritat Jean-Claude Juncker.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Dominique Strauss-Kahn, prieten şi colaborator al lui Juncker a fost marele absent al reuniunii Eurogrupului de la Bruxelles.
"Consider că discuţia despre eventuala sa înlocuire este indencentă", a declarat Juncker, care a petrecut ultimii doi ani alături de Dominque Strauss-Kahn, salvând băncile şi economiile europene.
Preşedintele Eurogrupului s-a arătat profund întristat de imaginile care-l arată pe directorul FMI purtat cu cătuşe la mâini de poliţiştii americani. Juncker a profitat pentru a critica ţări ca Germania, care au deschis dezbaterea despre o posibilă plecare a lui DSK de la cârma FMI.
Viaţa merge însă înainte şi prin urmare, Eurogrupul a decis alocarea ajutorului de 78 de miliarde de euro Portugaliei. Prima tranşă a acestui împrumut va ajunge în vistieria portugheză până la începutul lunii iunie.
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au forţat mâna Greciei pentru un nou program de austeritate, care va cuprinde privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro, adică 20% din PIB-ul ţării.
În acest fel, într-un viitor apropiat, UE şi FMI ar putea discuta despre o eventuală reeşalonare a datoriei Greciei, care a primit anul trecut 110 miliarde de euro pentru trei ani, dar nu-şi poate plăti creditorii.
În fine, miniştrii de Finanţe îl propun pe guvernatorul Băncii Naţionale a Italiei, Mario Draghi pentru preşedinţia Băncii Centrale Europene. El va prelua funcţia în noiembrie, când se termină mandatul actualului preşedinte al băncii, Jean-Claude Trichet, d