Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) sunt cele mai temute instituţii bugetare cu atribuţii de control din judeţ. De la începutul anului, acestea au aplicat sute de sancţiuni pentru neregulile constatate. La polul opus se află Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi şi Casa Judeţeană de Pensii.
Cu toate că în atribuţiile acestor instituţii intră şi sancţionarea neregulilor constatate, şefii au decis să urmeze o politică de înţelegere a agenţilor economici, şi nu una punitivă. „Avem opţiunea de a aplica amenzi angajatorilor care nu anunţă la noi locurile de muncă vacante. Până acum nu am sancţionat pe nimeni. Amenda, conform legii, ar fi de 1.500 de lei“, a explicat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Amenzi de 1,8 milioane de lei de la ITM
Cea mai de temut instituţie bugetară ieşeană este Inspectoratul de Muncă. Echipele de control au aplicat în primul trimestru al anului 1.683 de amenzi, cea mai mare parte a acestora fiind pentru lipsa de securitate a angajaţilor la locul de muncă. Astfel, 1.080 de amenzi au fost aplicate pentru acest tip de nereguli, acestea totalizând 565.000 de lei. Deşi au fost mai puţine, sancţiunile pentru muncă la negru i-au costat mai mult pe angajatori. „Au fost aplicate 603 amenzi în valoare de 1,24 de milioane de lei. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de instituţia noastră a fost de 1.808.600 de lei“, a explicat George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi.
Cea mai mare amendă pe care inspectorii de muncă au decis-o de la începutul anului a fost destinată unei firme de construcţii. „Echipele au mers în control şi au descoperit 11 persoane care lucrau fără a avea forme legale de încadrare. Sancţiunea a fost de 33.000 de lei“, a precizat Tanasievici.
Comisarii de la Prote