Preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a indicat marti 17 mai la Bruxelles că o “restructurare blânda » a datoriei Greciei poate fi luată in calcul. Ea va trebui sa treacă mai intâi printr-o reeşalonare a acestei datorii.
Prima scandenţă a datoriei Greciei în valoare de 12 miliarde de euro, are loc acum în vară. Grecia n-o va putea onora. Miniştrii de finanţe ai zonei euro au decis luni seara că o reeşalonare a datoriei ar fi posibilă dacă Grecia aplică un plan supimentar de măsuri, printre care o privatizare în valoare de 50 de miliarde de euro. Aceasta ar fi deci doar o primă etapă spre restructurarea datoriei, dar nu cea cerută de analiştii financiari şi respinsă până acum categoric de politicienii europeni. O restructurare , aşa cum o înţeleg analiştii, ar insemna renunţarea la plătirea unei părţi din datorie. Aceasta ar duce însă o discreditare a Greciei şi a monedei unice, cu implicaţii de nedorit asupra economiei zonei euro. Juncker vorbeşte acum despre o « restructurare blânda ».
El se referă la modificarea scadenţelor de plată şi eventual, pe termen mediu , la negocierea unei dobânde mai joase decât cea de 5.2 decisă anul trecut când a fost acordat împrumutul de 110 miliarde euro.
Dar Grecia nu se va putea împrumuta singură la anul pe piaţă pentru a-şi plăti creditorii.
Din nefericire, planul de austeritate aplicat de Atena până în prezent nu dat roade, evaziunea fiscală rămâne în continuare o problemă iar divergenţele politice din ţară arată că situaţia nu are cum să se îmbunătăţească.
Luni seara, Jean-Claude Juncker recunoştea că nu este deloc mulţumit de această situaţie :
« N-am spus că sunt mulţumit de angajamentele luate de Grecia, trebuie luate măsuri suplimentare. Măsuri urgent sunt necesare în Grecia pentru a ajunge la obiectivele fiscale pe care le-am aprobat când am lansat planul de asistentă. Av