Testele genetice afectuate asupra țăranilor dintr-un sat izolat din nord-vestul Chinei arată că două treimi din ADN-ul acestora este de origine caucaziană, ceea ce îndrepățește toria că localnicii ar putea fi descendenții celebrei legiuni romane dispărute, scrie „Daily Telegraph”. Sursa: Cai Romanul, un țăran chinez cu ochii verzi
Mai exact, 56% din ADN-ul unor localnici din Liqian, sătuc de la marginea sudică a deșertului Gobi, s-a dovedita fi de origine caucaziană.
Mulți dintre sătenii din Liqian au ochi albaștri sau verzi, nasul lung și părul de culoare deschisă, ceea ce a alimentat speculații că ar putea avea sânge european.
Cai Junnian, unul dintre localnici, este numit de prieteni și rude Cai Luoma, Cai Romanul, și este unul dintre mulții săteni convinși că sunt descendenții legiunii pierdute a armatei romane.
În căutarea argumentelor arheologice
Arheologii intenționează să efectueze săpături în regiune, de-a lungul vechiului Drum al Mătăsii, pentru a căuta eventualele rămășițele ale forturilor sau ale altor structuri tipic romane construite de legendara armată.
„Sperăm să putem confirma legenda săpând și descoperind mai multe dovezi ale vechilor contactelor între China și Imperiul Roman”, a declarat Yuan Honggeng, șeful Centrului de Studii Italian nou înființat în provincia Gansu, citat de „China Daily”.
Testele genetice au dat greutate teoriei că legionarii romani s-ar fi stabilit în această zonă în secolul 1 înainte de Christos, după ce au părăsit armata romană în urma unei înfrângeri dezastruoase.
Bătălia s-a desfășurat în anul 53 î.C, între trupele romane conduse de generalul Marcul Crassus, și armata parților (al treilea Imperiu Persan), populație din zona în care este acum Iranul. Încleștarea a pus capăt brusc campaniei expansioniste a Imperiului Roman în Asia.