Salariile mici şi responsabilitatea mare îi determină pe mulţi asistenţi maternali să părăsească sistemul, iar copiii sunt instituţionalizaţi.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov spun că numărul asistenţilor maternali este la limita de avarie. Dacă în urmă cu trei ani, în judeţ, existau 222 de asistenţi care aveau în grijă 340 de copii, în 2011, 338 de micuţi sunt îngrijiţi de doar 171 de „părinţi adoptivi".
„Din 2008 şi până acum, numărul asistenţilor maternali de la Braşov a scăzut constant, iar demersurile pentru a găsi alte persoane dispuse să se angajeze la aşa ceva sunt anevoioase. Salariile sunt mici, iar condiţiile impuse sunt greu de îndeplinit. Din şase candidaţi recrutaţi la începutul anului, a rămas în sistem o singură persoană, iar din alţi 10, recrutaţi mai recent, doar şase mai derulează testările necesare încadrării. Mulţi se retrag pe parcurs", a spus Virginia Martin, directoarea DGASPC Braşov.
Îngrijiţi cu bani puţini
Salariul mediu al unui asistent maternal este de 700 de lei, sumă la care se adaugă 5-10% din salariu pentru fiecare copil aflat în plasament. Statul mai acordă o indemnizaţie de hrană de maxim 9 lei/zi.
„Ne confruntăm cu o lipsă de asistenţi maternali cauzată în primul rând de veniturile foarte mici acordate acestei categorii. Persoanele care doresc să ia copii în plasament nu sunt sprijinite material. Din această cauză se ajunge la un număr mare de copii plasaţi la acelaşi asistent maternal", a mai explicat Virginia Martin. Reprezentanţii DGASPC Braşov spun că, lunar, 8-10 micuţi sunt abandonaţi în Maternitate sau la Spitalul de Copii, iar aceştia trebuie să ajungă în grija unui asistent maternal.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: